top of page

SA 61 Defender Mk.2

Aktualizováno: 6. 9. 2022

Modernizační sada SA 61 Defender Mk.2 je vlastně takovou vlajkovou lodí FUSE Weapon Systems. Celá myšlenka vznikla díky nedostatku až absenci produktů pro vylepšení Škorpiona, který i přes svou někdejší oblíbenost, zaostává v modularitě před modernějšími zbraněmi.


Rozhodl jsem se, že to tak nemohu nechat. A tak jsme ve spolupráci s Josefem Melicharem začali vyvíjet Modernizační sadu SA 61 Defender. Po cestě k současné podobě jsme se museli prokousat nejméně 20 verzemi, abychom měli jistotu, že Vám nabídneme perfektně vyladěný produkt.



Přesto se v první sérii ukázalo, že se ještě máme kam posunout. V tom nám velice pomohli naši první zákazníci, kteří nám poskytli neocenitelnou zpětnou vazbu. Díky nim jsme dokázali odstranit všechny objevené neduhy a přijít s verzí Mk.2. Jsme vděční za skvělou komunitu, která má pochopení a trpělivost s novým produktem.




A teď si tedy pojďme představit aktuální verzi Modernizační sady SA 61 Defender Mk.2. Je to jediná komplexní modernizace pro tento samopal, která navíc nevyžaduje žádné nevratné zásahy do zbraně. To byl jeden z našich základních cílů, které jsme si nastavili. Tím druhým byla beznástrojová rozborka pro čištění zbraně. Třetí cíl byl, aby se zachovala kompaktnost se sklopenou pažbou. Což je jedna ze skvělých vlastností původní zbraně.


Toho všeho jsme dosáhli díky testování velkého množství prototypů a nesčetných hodin modelování. K tomu využíváme CAD systém SolidWorks, který jsme v současnosti aktualizovali na verzi 2022.


Dominantním prvkem sady SA 61 Defender Mk.2 Jsou dvě horní picatinny lišty, které umožňují instalaci moderních zaměřovačů a dalšího příslušenství. Navíc jsou v nich umístěna záložní nouzová mířidla.


V přední části se nachází předpažbí vybavené třemi lištami, které usnadňuje úchop zbraně a dává prostor pro instalaci například gripu, svítilny nebo laseru. Při vývoji předpažbí jsme samozřejmě mysleli i na využití tlumiče hluku výstřelu. Proto naše modernizační sada umožňuje instalaci závitové redukce (kde si zvolíte závit, podle Vámi vybraného tlumiče).


Využíváme závitovou redukci od Navrátil Arms, která nejen dobře vypadá, ale hlavně skvěle sedí a zároveň nám vyhovuje vysokou kvalitou zpracování. Dále jsme navrhli prodloužení hlavně, díky kterému lze nasadit originální tlumič s kleštinovým upínáním.


Poslední částí sady SA 61 Defender Mk.2 je sklopná pažba. Ta umožňuje pohodlné zalícení, narozdíl od původní drátěné opěrky, kterou si střelci větší postavy často zakládali do tváře. S naší pažbou to není nutné.



Nechtěli jsme ale nechat na holičkách ani drobnější postavy, případně mladší střelce. Proto nabízíme i krátkou pažbu jako jednu z variant. Obě naše pažby mají ergonomický tvar a zajišťují stabilitu při střelbě.


V základně pažby se nachází příprava pro Magpul QD point pro upevnění popruhu. Což je další vylepšení oproti původní opěrce, která žádné místo pro popruh nemá.


Po zhruba roce používání Modernizační sady SA 61 Defender Mk.2 bych se k holému Škorpionovi už nevrátil.



Za tým FUSE Weapon Systems

Jan Čontoš





422 zobrazení0 komentářů
bottom of page